Welke Soorten kerstboomstandaarden zijn er?

Op zich maakt het niet uit wat de reden is waarom je kerst viert, maar vaak staan een kerstboom met mooie lampjes, waarvan je de verse dennennaalden ruikt en met cadeautjes eronder in het middelpunt. Maar voordat je van zo’n vers gekapte en versierde kerstboom kunt genieten, kan het ook een bron van ergernis zijn om te plaatsen. Daarnaast kan het ronduit gevaarlijk worden als de boom dreigt om te vallen. Een betrouwbare, stevige kerstboomstandaard kan hierbij een uitkomst zijn. Er komen ieder jaar nieuwe kerstboomstandaarden bij die claimen de beste zijn. Inmiddels zijn er zoveel kerstboomstandaard op de markt, dan we ons kunnen voorstellen dat je door de “bomen” het niet bos niet meer ziet. Wij hebben daarom enkele kerstboomstandaarden getest die de laatste jaren veel worden verkocht in Nederland

Krinner Kerstboomstandaard

Deze kerstboomstandaard is er in verschillende breedtes. Wij hebben de XXL versie getest. Hier zou een kerstboom tot 2,5 meter op gemonteerd kunnen worden geeft de doos aan. Er is gelukkig geen montage van de standaard vereist. Waarin Krinner zich wel in onderscheid is het gemak van het opzetten. Hierin slagen ze prima. In principe heb je slechts één persoon nodig om de kerstboom op te zetten. Hiervoor moet de kerstboom wel op de grond blijven liggen. Met een grote kerstboom is het lastig om deze, alleen, rechtop in de kerstboomstandaard te zetten. Dit is overigens bij alle kerstboomstandaarden het geval.
De in Duitsland ontworpen kerstboomstandaard heeft een wat goedkope uitstraling door het gebruik van plastic aan de buitenkant. Gelukkig zijn de meeste tandwielen in de standaard van staal gemaakt.
Nadat je kerstboom hebt geplaatst in de standaard, trek je met een voetpedaal een stalen kabel en een paar ratelarmen rond de voet van de kerstboom.
Het systeem functioneert prima en zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling.
Het blijft echter lastig om de boom echt goed recht te zetten.
Door de kracht van het systeem en de uitschuifbare poten is de kans klein dat een boom van 2,5 meter omvalt.
De kerstboomstandaard maakt een goede indruk, met een paar kleine minpuntjes. De Krinner kerstboomstandaard is wel vrij duur in aanschaf in vergelijking tot de rest.

Cinco Express

De meeste kerstboomstandaarden worden in Europa en dan met name in Duitsland gemaakt. De volgende kerstboomstandaard is van Amerikaanse makelaardij. Cinco heeft meerdere kerstboomstandaarden in het segment maar wij hebben de Express versie getest. Het systeem werkt met schroeven om de boom vast te draaien. De schroeven bevatten handvatten waardoor je de schroeven niet eindeloos kunt doordraaien. De methode werkt erg eenvoudig maar is relatief bewerkelijk. Elke stam van een kerstboom is namelijk anders waardoor het lastig is om de kerstboom exact te plaatsten in de standaard zodat hij recht en stevig staat.
Als de boom eenmaal geplaatst is, staat deze wel stevig en stabiel.
Er is relatief veel plastic als materiaal gebruikt, maar dit is ook terug te zien in de prijs. Een Cinco Express is qua prijs het laagste uit deze test, maar dit erg afhankelijk van uitvoering.

Easy Fix

Dit is een relatief nieuwe type kerstboomstandaard en eveneens van Duitse makelaardij. Het merk heeft een metalen en een plastic versie. Wij hebben de metalen versie getest. Het systeem werkt met een pin in het midden van de metalen standaard. De pin heeft een tapse vorm.

Hiermee kun je kerstboom binnen 5 seconde recht en stevig zetten geeft de fabrikant aan. Hiervoor is het wel zaak dat je kerstboom is voorgeboord. In Nederland zijn er steeds meer telers en webshops die de boom voor je voorboren omdat ze gebruiken maken van het Easy-Fix systeem.

We waren sceptisch, maar door de tapse vorm van de pin in de standaard en het voorgeboorde gat staat de boom inderdaad erg snel recht én stevig.
De standaard is volledig van metaal gemaakt, en geeft een hoogwaardige kwaliteitsindruk. Daarnaast heb je door het waterreservoir van 2 liter voldoende mogelijkheden om water te geven. Door het simpele ontwerp valt de standaard qua prijs tussen de twee bovengenoemde standaarden in.

Samengevat is de Easy Fix kerstboomstandaard (metaal) onze favoriet. Makkelijk op te zetten, recht én stevig tegen een concurrerende prijs.

kerstboom thuisbezorgd via kerstboomthuisgeleverd.nl