Een leuk internet kadootje?

Internet is onmisbaar geworden

Veel van onze communicatie verloopt tegenwoordig via het internet. Je mail, wat bijna iedereen dagelijks gebruikt, werkt via het internet. Zelfs bij het uitwisselen van berichtjes met je mobiele telefoon heb je internet nodig. Zelfs voor je boodschappen kan je tegenwoordig gebruik maken van internet, je bestelt het toch gewoon online? Een groot gedeelte van de Nederlanders geeft aan dat de computer een van de meest belangrijke, zo niet de allerbelangrijkste, apparaten in huis is geworden. En dat geldt niet alleen in je privé leven, ook op je werk is internet onmisbaar. Hoe makkelijk is het niet om met je collega’s of klanten te communiceren via een mailtje. Het enige wat je nodig hebt om al deze dingen te kunnen doen is een internetverbinding. Ga na wat voor soort internet bij jouw wensen en jouw aansluitmogelijkheden het beste aansluit en ga vervolgens op zoek naar een betrouwbare provider. Waar kan je het beste internet vergelijken dat kan op vergelijkexpert.nl

Internet voor iedereen

Internet is voor elk huishouden in Nederland beschikbaar. Voor welke soort jij kiest is afhankelijk van welke aansluitmogelijkheden jouw woning heeft. Daarnaast zijn jouw eigen wensen omtrent snelheid en dergelijke bepalend voor welke soort internet jij kiest. Elke woning in Nederland heeft een telefoonaansluiting. Dus in principe zou iedereen via de telefoonlijn kunnen internetten. Dit wordt ADSL genoemd. De telefoonlijn wordt dan gesplitst, zodat je tegelijkertijd kan bellen en internet kan gebruiken. De kanttekening bij ADSL is dat de afstand tot de wijkcentrale bepalend is in hoe snel jouw internet is. Hoe verder weg je woont, hoe minder snel het internet zijn. In de praktijk zal je merken dat de snelheid ongeveer de helft zal zijn dan wat de provider aangeeft. De snelheden bij ADSL variëren tussen de 8 Mbit per seconde en de 50 Mbit per seconde. Dit is een relatief goedkope manier om te kunnen internetten. Wil je wat sneller internet ben je beter af met de kabel. Dit soort internet kan snelheden bereiken tot over de 100 Mbit per seconde. Hoewel hij bedoeld is om televisie te kijken wordt hij al lange tijd gebruikt voor het internet. Er is in Nederland één grote aanbieder en dat is Ziggo. Er zijn wel enkele andere providers die in een klein gebied actief zijn. Per regio is er maar één provider, dus je kan niet kiezen welke provider je wilt hebben. Een nieuwe manier om te internetten is in opkomst: de glasvezel. Je internetsnelheid is bij glasvezel vele malen hoger dan wat je via de kabel kan bereiken. Het uploaden gaat even snel als het downloaden. Helaas is het nog niet in het hele land beschikbaar. Op veel plaatsen moet glasvezel nog worden aangelegd.

Zijn jouw ping en jitter in orde?

Termen die veel worden gebruikt in verband met internetsnelheden zijn ping en jitter. Ping is een getal wat aangeeft hoe snel de reactietijd is wanneer er datapakketjes worden verzonden van computer A naar computer B en weer terug. Deze tijd wordt aangegeven in milliseconden. Er kan vertraging optreden in het doorgeven van de data. Deze vertraging kan variëren, de ene keer is het sneller dan de andere. Deze variatie wordt jitter genoemd.